Política Social

El Govern evita explicar la contractació d’una empresa privada per gestionar la RGC

  • Actualizado:
  • Creado:

JxCat i ERC voten en contra de la compareixença al Parlament del director general d’economia social, Josep Vidal.

El grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha sol·licitat avui la compareixença del director general d’economia social, el tercer sector, les cooperatives i l’autoempresa, Josep Vidal, davant a la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies, per donar explicacions sobre la contractació de l’empresa Deloitte, que s’encarregarà de part de la gestió de Renda Garantida de ciutadania. Una compareixença que no es produirà després del vot contrari dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya i del grup republicà.

El diputat socialista, Raúl Moreno, ha explicat a la Comissió la necessitat d’aquesta compareixença “per conèixer quines seran les tasques que durà a terme l’empresa contractada, així com els motius que han portat al Govern a externalitzar part de la gestió d’una de les prestacions socials més importants de què disposem a Catalunya”.

Per la seva banda, els grups parlamentaris que donen suport al Govern no han volgut justificar el seu vot contrari a aquesta compareixença. “Que la gestió de la Renda Garantida és nefasta, és una evidència. Així li hem traslladat des del nostre grup parlamentari al President de la Generalitat i al Conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, en diverses ocasions. Aquesta actitud de no donar la cara, de no ser valents, i de no voler venir al Parlament a donar explicacions no és nova. Els hi fa vergonya assumir que Esquerra Republicana és incapaç, amb tots els recursos de què disposa com a Govern, de gestionar eficaçment aquesta prestació amb recursos propis” ha declarat Moreno, que considera que el veto a la compareixença “forma part de l’enganyosa campanya publicitària encetada pel Govern amb la intenció de donar una imatge positiva d’una prestació que no està arribant als sectors més desafavorits de la societat, perquè el Govern ni té els recursos humans ni econòmics per fer-la viable”.

El director General d’Economia Social va signar un informe que justificatiu de l’externalització de la gestió on reconeixia allò que fa temps que PSC-Units denuncia: “L’Administració no disposa de mitjans humans i tècnics especialitzats que donin resposta a les necessitats que requereix el servei de suport a la gestió dels processos vinculats a la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania”, i justificava aquesta contractació per fer viable “l’acompliment dels procediments administratius en els terminis legalment establerts”.

La Renda Garantida de Ciutadania es va posar en marxa el 15 de setembre de 2017. Des de llavors, dels 100.000 catalans i catalanes que l’han sol·licitada el Govern només ha concedit el 10%. 10.000 noves prestacions concedides que gairebé igualen els 9.300 ciutadans i ciutadanes que han presentat un recurs d’alçada contra l’administració per trobar poc fonamentades les raons de denegació de la prestació. A més, 320 persones han interposat reclamacions per impagament del silenci administratiu positiu.

Palabras clave: