Política Social

Un de cada tres dependents en llista d’espera arreu de l’Estat, és català

  • Actualitzat:
  • Creat:

La nefasta gestió del Govern català situa Catalunya com la comunitat autònoma amb la llista d'espera més llarga en dependència.

L'any 2017, Catalunya lidera la classificació amb 88.237 persones que, tot i tenir la prestació reconeguda, no la cobren. Aquestes són les dades relatives a la situació de les persones amb dependència a Catalunya arrel del tancament de l'any 2017 que ens mostra l'Associació Professional Catalana de Directors/es de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ACAD) i que mostren un empitjorament de Catalunya en relació a les llistes d'espera en dependència, de l'any 2016, en què Catalunya ocupava el segon lloc en el rànquing de comunitats autònomes amb la llista d'espera en dependència, només superat per Canàries. 


El diputat del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Raúl Moreno, ha apuntat que "els catalans i catalanes ocupem ja el 29% del total de la llista d'espera a tota Espanya davant la inacció del govern català des del 2013, que no ha portat a terme cap mesura per escorçar els tràmits burocràtics, com si han fet altres comunitats autònomes", en referència a Castella i Lleó, on pràcticament han acabat amb la llista d'espera tot i patir els mateixos problemes de finançament de la Llei per part de l'Estat. "Les dades demostren que, a la manca de finançament intencionat per part del Govern del PP, hem de sumar la incapacitat del Govern català per millorar la planificació, els tràmits i per situar les més de 305.000 persones en situació de dependència a Catalunya com una prioritat de país. No només és una qüestió de diners, sinó de voluntat política", ha afirmat el diputat.


Segons dades de l'IMSERSO, tot i la incorporació l'any 2015 dels beneficiaris del Grau I, actualment només s'atenen 1.527 persones més de les que s'atenien l'any 2013, un lleu increment que es dóna fonamentalment durant el darrer trimestre de l'any 2017. Més enllà d'aquesta dada, el Govern català continua la seva creuada per reduir les prestacions als cuidadors no professionals. Del 2013 al 2017, s'han deixat d'atorgar 25.246 prestacions d'aquestes característiques, segons indiquen les dades del Departament de Benestar Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya. "Reduir un 25% les prestacions de cuidadors no professionals te un impacte directe tant per la cura de la persona amb dependència com per a la creació d'ocupació. Si fóssim capaços d'atendre les persones que es troben en llista d'espera podrien generar-se a Catalunya al voltant de 14.000 llocs de treball directes". En aquest sentit, el diputat socialista afegeix que "El Govern de Catalunya ha oblidat que la Llei de Dependència és una inversió en benestar i repercuteix directament en la creació d'ocupació, especialment femenina, en un moment on la bretxa salarial i la discriminació laboral vers les dones és un tema que cal atendre amb urgència".


El Grup Parlamentari Socialista va presentar durant l'anterior legislatura una bateria de propostes que van ser aprovades pel Ple del Parlament, entre les que es trobava la necessitat de portar a terme un pla de xoc per reduir les llistes d'espera en dependència, reduir els tràmits burocràtics i guanyar en transparència envers els sol·licitants. "El temps d'espera des del reconeixement del dret fins que es cobra la prestació supera l'any i mig a Catalunya. Malauradament, moltes persones moren abans de rebre la prestació a la que tenen dret. No es pot jugar amb la dignitat de les persones", afirma el diputat Moreno, que culpabilitza també al Govern del partit popular de "fer volar pels aires la Llei de Dependència asfixiant-la pressupostàriament des de que va entrar al Govern. L'objectiu de la dreta catalana i espanyola és el mateix: asfixiar la Llei de Dependència per fer que els beneficiaris tinguin que accedir a l'oferta privada, i no tothom se la pot pagar".
El diputat socialista ja anunciat que demanarà la compareixença al Parlament del proper conseller/a de Benestar Social per tractar la situació d'emergència en que es troba el sistema de dependència català.

Paraules clau: