Política Social

La Renda Garantida de Ciutadania no ha complert el seu objectiu

  • Raúl Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup Socialistes i Units per Avançar, amb la resta de grups a excepció d’ERC, JxCat i PP, presentarà una proposició de llei de lectura única per tal que les persones que la sol·licitin no hagin d’acreditar sis mesos d’insuficiència econòmica, sinó dos

El portaveu de Polítiques Socials del Grup Socialista al Parlament, Raúl Moreno, ha afirmat avui que “dos anys després de la posada en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, el que havia d’esdevenir la prestació que assegurés uns mínims de vida digna als catalans i catalanes que viuen en risc d’exclusió social, no ha complert el seu objectiu”.

 

Segons IDESCAT, en 2017 uns 380.000 catalans i catalanes disposaven de rendes inferiors als 350€ al mes. Només un any després, aquesta situació afecta a mig milió de persones. Per altra banda, el risc de pobresa infantil a Catalunya està per sobre de la resta de comunitats autònomes. En aquest sentit, el diputat Moreno manifesta que “aquesta Llei va ser aprovada per unanimitat del Parlament, amb el convenciment de la seva utilitat per a les persones més vulnerables. Dos anys després, la nefasta gestió per part de la Generalitat, ha convertit aquesta prestació en poc més que una ampliació de l’anterior Renda Mínima d’Inserció”.

 

“I és que aquesta mala gestió ha afectat i afecta encara a una majoria de persones que demanen la Renda Garantida. Després de dos anys, la llei continua sense reglament, el que complica la resolució dels expedients i l’esclariment dels casos més complicats. El termini d’aprovació del reglament s’allargarà fins al principis de 2020, no per una qüestió de compliment de terminis, sinó perquè la proposta ja la van fer tard”, ha explicat Moreno.

 

Davant l’incompliment del Govern de les mocions aprovades reiteradament pel Parlament de Catalunya, que fixaven canvis en la gestió de la prestació, el grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar, amb la resta de grups parlamentaris a excepció d’ERC, JxCat i PP, presentarà una proposició de llei de lectura única per modificar l’article 7 de la Llei, que fa referència als requisits d’accés a la prestació, fent que les persones que la sol·licitin no hagin d’acreditar sis mesos d’insuficiència econòmica, sinó dos. “Fins ara, la Generalitat denegava la prestació a persones que havien treballat durant només una setmana durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud, tot i que evidentment, estaven en risc d’exclusió. Ara, amb aquesta proposta, només es reduirà a dos mesos”. I és que la manca de reglament durant aquests dos anys han empès els grups parlamentaris a utilitzar aquest tràmit parlamentari per garantir que la prestació arribi a qui més ho necessita. “No descartem que hi hagi més modificacions de la Llei, ja que tampoc confiem en que el Reglament estigui aprovat durant els primer mesos del 2020”, ha dit el diputat.

 

El portaveu socialista ha recordat que encara no s’ha iniciat la coordinació territorial, i que “ERC ha externalitzat la gestió d’una de les prestacions més importants de Catalunya a una empresa privada, tot reconeixent la seva incapacitat per gestionar-la”. La manca d’autocrítica i la situació econòmica de la Generalitat gairebé asseguren que la Renda Garantida de Ciutadania, en mans d’ERC, no esdevindrà una prestació que combati clarament la pobresa a Catalunya”. “Dels 500 milions d’euros dels càlculs inicials, encara ens falten 200 per arribar-hi. L’alt volum de denegacions s’explica per la manca de prioritat política del Govern i la manca d’inversió, tot i que es donen cops de pit d’haver aprovat un nou dret subjectiu”, ha conclòs.

 

 

Paraules clau: