Política Social

El compromís del Govern Sánchez amb el finançament dels Centres Especials de Treball és ferm

  • Raúl Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

Moreno alerta que el Govern de la Generalitat també ha de fer els deures: el conseller El Homrani no pot reclamar més recursos a l'Estat i després mantenir la posició contrària a votar uns pressupostos que els aporten

El diputat de Socialistes i Units units per Avançar, Raúl Moreno, ha alertat aquest matí sobre "la situació crítica en què es troben els Centres Especials de Treball", sumant-se així a la denúncia que les associacions i federacions vinculades al treball protegit i als Centres Especials de Treball fa unes setmanes estan realitzant, amb una campanya per visualitzar els 10 anys d'oblit del seu sector, tant per la manca de recursos suficients provinents de l'Estat, com per l'asfíxia a la que el Govern de la Generalitat els ha tingut durant tots aquests anys.

Moreno ha alertat que aquesta asfíxia pot anar en augment amb l'increment del Salari Mínim Interprofessional "si el Govern no fa res per obtenir més recursos i no aprova els Pressupostos Generals de l'Estat, que suposarien un augment de la inversió estatal pel manteniment de les subvencions a aquests treballadors". Respecte a això, el diputat socialista ha explicat que l'increment del Salari Mínim Interprofessional de fins a 900€, el més important en els darrers 40 anys i una de les mesures més destacades del Govern de Pedro Sánchez, beneficia a més de 2,5 milions de treballadors i treballadores d'arreu de l'Estat, i "també a les 16.000 persones amb discapacitat que treballen en Centres Especials de Treball a Catalunya, que reben, en funció de la seva discapacitat, una subvenció del 25% o 50% del Salari Mínim Interprofessional, mitjançant els fons que provenen de la Conferència Sectorial de Treball del Ministerio de Trabajo, on estan representades totes les comunitats autònomes."

Tot i això, alerta que l'augment de l'SMI "té un impacte important en els comptes d'aquests centres, i les entitats demanen un increment substancial dels fons estatals". En aquest sentit, la Secretaria de Estado de Empleo, Yolanda Valdeolivas, en una compareixença al Congrés dels Diputats aquest dimecres, "ha aclarit l'aposta del Govern del PSOE per al manteniment de les subvencions de l'SMI a les persones que treballen en els Centres Especials de Treball: La repercussió de l'augment de l'SMI es traduirà en un increment de més de 85 milions d'euros per a la Conferència Sectorial i, en el cas que s'aprovin els pressupostos de l'Estat, aquesta partida s'incrementaria fins als 100 milions d'euros." Segons Moreno, "el compromís del Govern de Pedro Sánchez és explícit. S'incrementaran els fons de la Conferència Sectorial fins al límit que ens permet la situació de pròrroga pressupostària actual. Si no tenim nous pressupostos, no ens poden demanar miracles ni responsabilitats a aquells que volem arreglar el problema i hem posat sobre la taula una solució".

Pel que fa al Govern de la Generalitat, Moreno ha denunciat que "no ha fet els deures: els mòduls estan congelats des del 2010, la conselleria no ha fet una política clara d'inserció a l'empresa ordinària, incomplint la Llei Estatal que fixa un 50% de subvenció per a totes les persones amb discapacitat, i fa 4 anys que ens parla d'un model català que s'ha de revisar i encara estem esperant". El diputat socialista recorda que el Govern també ha incomplert la moció aprovada al Parlament el juliol de 2017, on es parlava de la subvenció de l'SMI, de la necessitat que les ordres de pagament es publiquessin duran el primer trimestre de l'any o que s'augmentessin els fons destinats al treball protegit: "La Generalitat està pagant al mes de gener factures pendents de l'any 2018. Aquest és un exemple de com la Generalitat tensa les tresoreries de Centres Especials de Treball que ja tenien dificultats per quadrar els seus comptes".

Per Moreno "és contradictori que el conseller El Homrani reclami més recursos al Govern de l'Estat i mantingui la posició contrària a votar els pressupostos de l'Estat". I és que la gran majoria d'associacions i federacions que gestionen Centres Especials de Treball, amb les que el diputat socialista s'ha reunit en les darreres setmanes "coincideixen en la necessitat de tenir pressupostos si volem acabar amb l'asfíxia econòmica que pateixen aquests centres. La Generalitat diu que aportarà 7,5 milions més als 30 milions que aporta anualment, una quantitat anecdòtica que li serveix per cobrir l'expedient i ajornar el veritable problema".

Catalunya és la comunitat autònoma amb més treballadors i treballadores a Centres Especials de Treball, fruit de l'anomenat "Model Català de CETS" i, segons el diputat Moreno: "Si es vol defensar un model propi l'has de poder finançar, i si no, el canvies". Un canvi promès per la Generalitat que mai arriba. Catalunya forma part de les comunitats autònomes que més recursos reben de la Conferència Sectorial, que té previst reunir-se a finals del mes de febrer, on es podria donar a conèixer l'increment previst per a Catalunya.

Paraules clau: