Política Social

17 octubre. Erradicar la pobresa és un repte de tots

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa

El 25 de setembre de 2015, 193 països es van comprometre amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Entre aquests objectius, fixats per a l’any 2030, trobem la fi de la pobresa. Avui, 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, els i les socialistes reafirmem un cop més el nostre compromís amb aquest propòsit i reclamem la necessitat d’impulsar mesures per tal d’aconseguir-ho.

Si atenem a les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya el mes de juny d’aquest any, la taxa de risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE) al nostre país va ser del 24,7% l’any 2018, afectant fonamentalment a dones, infants i famílies monomarentals. Aquesta dada ens mostra la relació entre pobresa i gènere, quelcom dramàtic per una societat que es vol igualitària. Diverses comunitats autònomes han recuperat la despesa social prèvia a la crisi. En canvi, Catalunya, havent estat la Comunitat que més retallades ha posat en marxa, és la que més està trigant a l’hora de revertir-les. Altrament, Catalunya encapçala els índexs de pobresa infantil a l’Estat i és també líder en llistes d’espera.

Per tot això, creiem oportú recuperar el Comitè d’Avaluació de Necessitats Socials previst a la Llei de Serveis Socials, desenvolupar íntegrament la Renda Garantida de Ciutadania, recuperar progressivament els nivells d’inversió social previs a la crisi i un veritable Pla d’Acció per a la Lluita contra la Pobresa i per a la Inclusió Social, que requereix una acció coordinada entre administracions, partits polítics i tercer sector social. Unes bones condicions laborals i salarials i garantir l’accés a l’habitatge esdevenen dos elements cabdals i de mínims de lluita contra la pobresa. Una revisió en profunditat del nostre sistema de prestacions econòmiques i de la   cartera de serveis de la Llei de Serveis Socials són fonamentals per adaptar les polítiques a les noves situacions de pobresa derivades dels anys de crisi econòmica.

Els Pressupostos Generals de l’Estat que va presentar el Govern socialista destinaven més de 2.000 milions d’euros a Catalunya (gairebé un 17% del total de les partides destinades a les  comunitats autònomes). Uns pressupostos radicalment compromesos amb la justícia social i la reducció de les desigualtats, que van ser rebutjats per ERC i JXCAT, fent un pinça amb el Partit Popular i Ciutadans.

El Govern de la Generalitat, incapaç d’aprovar uns pressupostos, i apostant per l’escenificació i el simbolisme independentista i no per la lluita contra la cronificació de la pobresa, està perpetuant les situacions d’exclusió social. Un Govern que reconeix que no es desenvoluparan els acords presos en dos plens monogràfics sobre pobresa promoguts, entre d’altres, pel Partit dels Socialistes de Catalunya, incapaç de gestionar amb eficàcia la Renda Garantida de Ciutadania, o que destina 606 euros menys per habitant que l’any 2009 en salut, educació i serveis socials, no contribuirà a reduir la desigualtat, tot el contrari. No podem deixar que els nostres infants creixin sense oportunitats, sense esperança, sense futur. No podem permetre’ns-ho. Ells són el present i el futur del nostre país.

Els i les socialistes denunciem el retrocés en termes de benestar que s’està produint a Catalunya. El passat 25 de setembre, el Govern de la Generalitat va aprovar el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, relacionada amb els objectius esmentats en línies anteriors. Un Pla que suposa una contradicció amb les polítiques dutes a terme pel Govern del president Torra i que comportaria, doncs, fer un gir de 180 graus en la seva acció de govern.

Cal diàleg i cal consens. Cal política i calen polítiques que reverteixin les desigualtats que produeixen la pobresa. Cal acció. Cal compromís. Erradicar la pobresa és un repte de tots. Els i les socialistes sempre hi serem.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: