Política Social

El PSC es manifesta en contra de la retirada de les activitats gratuïtes dels casals de la Gent Gran

  • Actualitzat:
  • Creat:

Raúl Moreno presenta una proposta de resolució per instar el futur Govern de Catalunya a garantir les activitats gratuïtes dins dels casals mentre no es resol el nou contracte

“Denunciem la manca de previsió per part de la Direcció General de Famílies que ha provocat l’eliminació d’activitats gratuïtes als casals de la gent gran” ha reportat aquest matí el diputat del grup Socialistes – Units per Avançar davant el fet que des del 2 de gener  la Direcció General de Famílies hagi retirat dels casals de la gent gran a Catalunya, totes les activitats gratuïtes que es venien oferint anys enrere.

Raúl Moreno ha explicat que es tracta d’activitats “que fomenten l’envelliment actiu, les capacitats físiques i cognitives de la gent gran i la seva socialització, i que malgrat estar ben valorades pels usuaris i usuàries, han desaparegut dels casals sense previ avís”. Algunes de les activitats que s’han de deixat de fer o que han passat a ser de pagament són, per exemple: grups de lectura i de debat, gimnàstica, ganxet, informàtica o ball, entre moltes altres.


Aquestes activitats venien regulades per un concurs públic que va finalitzar el 31 de desembre de 2017. La Direcció General de Famílies no va preveure la finalització d’aquest contracte amb anterioritat, fet que ha provocat la desaparició de les activitats, afectant a tots els casals de la Gent Gran de Catalunya. El diputat socialista ha lamentat que els usuaris i usuàries s’hagin assabentat d’aquest fet “per sorpresa i mitjançant un cartell penjat a l’entrada dels Casals. Ni la Direcció General ni el propi Departament han informat als Ajuntaments sobre aquests canvis, i creiem que són prou substancials com per haver informat amb anterioritat, ja que fa mesos que saben que el contracta finalitzaria a 31 de desembre”.


Segons informacions del Departament, s’està treballant en el plec de clàusules que han de regir el nou contracte, amb l’esperança que aquest torni a estar en funcionament al mes de setembre de 2018. En aquest sentit, el diputat Moreno apunta “que a hores d’ara, el plec de condicions no ha estat publicat al web de la Generalitat. A més, l’import total podria necessitar d’un procediment administratiu que s’aniria més enllà del mes de setembre, posant en perill un altre cop la recuperació d’aquestes activitats”. Aquesta situació no només ha afectat als usuaris/àries dels casals, també als formadors/es que els portaven a terme.


El grup parlamentari PSC - Units ha registrat al Parlament de Catalunya un seguit de preguntes per esbrinar per què no es va redactar el nou concurs públic amb temps suficient com per no haver de suspendre les activitats, quins són els termes que contempla el nou contracte i també el temps estimat de resolució. A més, el diputat Raúl Moreno, ha presentat una proposta de resolució per instar el futur Govern de Catalunya a garantir les activitats gratuïtes dins dels casals mentre no es resol el nou contracte. “No poden aparèixer i desaparèixer activitats de la nit al dia. Si es fa, s’està menyspreant al col·lectiu de la Gent Gran, i se’ls condemna a pagar si volen fer activitats al seu casal - ha lamentat - Sembla que la Generalitat no s’ha adonat de les reivindicacions del col·lectiu de la Gent Gran, reclamant pensions dignes i la recuperació del poder adquisitiu. Un poder adquisitiu que empitjora més amb la desaparició de les activitats gratuïtes dels casals de gent gran”.
 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: